http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

Panas : Presiden Kontraktor Melayu mohon maaf kepada Guan Eng

Posted by Love Perak | Friday, January 07, 2011 | 3 comments »

Dalam satu tindakan yang mengejutkan hari ini, pengerusi Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Pulau Pinang, Datuk Mohamed Fadzill Hassan memohon maaf kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng ekoran pelbagai serangan yang dibuat terhadapnya.

Mohammed Fadzill berkata, beliau telah meminta maaf di atas kenyataan kerana kontraktor Melayu mahu bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri.

"Kami ingin memulakan era baru dan menyelesaikan masalah (antara kita)," tambahnya yang turut diiringi oleh sekumpulan wakil, ketika mengadakan pertemuan dengan Lim.

NONELim (tengah), yang mengadakan sidang akhbar tergempar di Komtar hari ini
berkata, Mohammed Fadzill memohon maaf di atas kenyataan-kenyataan yang sebahagian besar dibuat dalam akhbar Melayu.

"Kenyataanya yang sebahagian besarnya dalam akhbar Melayu menyerang saya dan kerajaan negeri...," katanya sambil menegaskan bahawa mereka mahu menyelesaikan perkara itu dan memulakan hubungan baru.

"Jadi Fadzill telah menarik kenyataanya dan memohon maaf, kita menerimanya ... ini satu perkembangan yang baik," tambahnya.

Beliau merujuk kepada serangan terbaru Mohamed Fadzill yang mendakwa bulan lalu bahawa masyarakat Melayu hanya diberikan projek yang tidak signifikan nilainya.

Beliau telah dipetik oleh Utusan Malaysia sebagai mencabar Lim memberikan butir-butir terperinci mengenai projek-projek terbabit.

Kerajaan negeri kemudiannya mengumumkan perangkaan yang menunjukkan kontraktor Melayu mendapat hampir kesemua projek di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Rekod kerajaan negeri menunjukkan 94 peratus kontrak Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri diberikan kepada kontraktor Melayu manakala kesemua kontrak Jabatan Pengairan dan Saliran diberikan kepada kontraktor Melayu.

Lim mengulangi bahawa kerajaan negeri tidak menyenarai-hitamkan sebarang kontraktor, tetapi memastikan mereka yang mendapat kontrak harus bertanggungjawab dan tidak menjadi kroni dari mana-mana pihak.

Dengan perkembangan terbaru itu, katanya - walaupun tiga tahun terlambat - merupakan satu kemenangan bagi kontraktor Melayu dan kerajaan negeri.

Kerajaan negeri, katanya, mahu menjalinkan hubungan yang sihat dan terancang yang berdasarkan kepada fakta dan bukan emosi.

Tambahnya, ada antara kontraktor Melayu yang terbaik di negara ini kerana beliau telah menyaksikan kualiti kerja mereka.

"Hanya kontraktor Umno yang buat bising sekarang (kerana mereka tidak dapat kontrak), bukan kontraktor Melayu," tambah Lim.

3 comments

 1. Anonymous // January 8, 2011 at 1:50 AM  

  Salam

  Cuba bayangkan di neraka mana akan ditempatkan makhluk pembuat fitnah dan masih tak mahu memohon ampun?

 2. Amuraria // January 8, 2011 at 4:48 AM  

  WASPADA PR ! INGAT 'IF YOU CAN FIGHT THEM,JOIN THEM '!
  TANPA SIASAT MENYERANG MULA2 TU APA PASAI ? UMCO SURUH ATAU KERANA FULUS TAK MASYUK ? BILA DAH KELUAR LAPORAN BARU NAK MINTA MAAF ! APAKAH BOLEH CAYA GENG2 NI BUKAN KRONI UMNO@APCO ?
  SAMA LA MACAM GENG2 MAMAK YG SERBU KOMTAR KONON MELAYU PENANG DIANAKTIRIKAN ,TAPI KAN GENG2 MAMAK YANG KONTROL UMNO PENANG ? PODAAAH UMNO@APCO !

 3. nana Nasi Kandaq // January 8, 2011 at 10:49 PM  

  Mana nak letak muka mu wahai Ibrahim Ali.....

  Dalam ceramah lu, lu kutuk LGE kerana menganaktirikan kontraktor Melayu.

  Sekarang wa cadang lu sorok muka lu dalam sepander laaaaa......kah...kah...kah.