http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

Dr Asri Tampil Bela TG Nik Aziz

Posted by Love Perak | Tuesday, December 21, 2010 | | 2 comments »

Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya amat kecewa apabila tokoh agama yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, cuba dikaitkan dengan fahaman pluralisme semata-mata kerana beliau menghadiri majlis penganut agama Buddha.
"Ini suatu tuduhan yang amat jahat. Rekod Tuan Guru membuktikan beliau amat konsisten dalam isu Islam," katanya dalam satu kenyataan, sambli menegaskan beliau bukan ahli PAS dan mana-mana parti politik.

Dr Juanda mengulas laporan media online yang memetik kenyataan beberapa pembentang kertas kerja di satu seminar semalam berkaitan isu pluralisme, termasuk mengingatkan pemimpin Islam termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada menghadiri perayaan agama lain.


Salah seorang pembentang kertas kerja itu - bekas presiden ABIM, Dr Yusri Mohamad (kanan) mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah secara terbuka menyokong pluralisme dalam syarahannya di London School of Economic Mac lalu.

Dr Yusri dilaporkan mendakwa badan pemikir Anwar - Institut Kajian Dasar (IKD) yang diketuai oleh bekas setiausaha akhbarnya, Khalid Jaafar, juga telah menerbitkan buku-buku yang 'merbahaya' yang mempromosi persamaan agama.

Pensyarah Kuliah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu juga turut mengkritik Nik Aziz kerana beliau menghadiri majlis penganut agama Buddha di Kelantan.

Seorang lagi pembentang kertas kerja, felo Institut Pemikiran dan Peradaban Islam Antarabangsa (ISTAC), Dr Muhammad Uthman El-Muhammady (kiri), juga senada dengan Dr Yusri apabila menggesa umat Islam menentang mereka yang mempromosikan persamaan agama.

Mengulas lanjut, Dr Juanda berkata: "Ya, pluralisme adalah suatu ancaman kepada Islam, tetapi tuduhan melampau dan tergesa-gesa mengecop beberapa orang tokoh politik sebagai penganut fahaman pluralisme ini amat berbahaya kepada keharmonian hidup antara umat beragama di Malaysia.

"Budaya ala-Taliban ini amat tidak cocok dengan rakyat Malaysia yang sudah sekian lama hidup dalam suasana harmoni dan saling menghormati," tambahnya.

"Kita perlulah membezakan di antara sikap menghormati kebebasan pegangan agama orang lain yang diakui oleh Islam dengan hakikat maksud pluralisme," tegasnya.

Tidak sepatutnya, tambah beliau, mereka yang bergelar sarjana tidak memahami metodologi ilmu dalam menilai perbezaan di antara dua perkara ini.

"Dalam al-Quran, Surah al-Kafirun memberikan ruang memperakui hak penganut agama lain dalam mengamalkan kepercayaan mereka, manakala Surah al-Mumtahanah menyuruh orang Islam berbuat baik dengan penganut bukan Islam.

"Erti ruang toleransi dan saling menghormati hak sesama manusia untuk hidup secara harmoni itu diakui oleh Islam dan bukannya satu ciri penganut pluralisme," katanya.

Dr Juanda bertanya bukankah Nabi Muhammad SAW sendiri pernah menerima rombongan penganut Kristian Najran di dalam masjid Nabawi?

"Bahkan baginda membenarkan mereka melakukan ibadat agama mereka di dalam masjid kedua paling suci itu.

"Bukankah Nabi Muhammad SAW pernah bangun bagi menghormati jenazah seorang penganut Yahudi yang lalu di hadapannya?

"Bukankah Omar bin al-Khattab RA sewaktu membuka Palestin memberikan kebebasan dan penghormatan yang amat luar biasa kepada Patriach Kristian di sana dan mengunjungi Gereja Nativity?

"Apakah Nabi SAW dan Omar RA ini juga penganut pluralisme? Sudah tentu tidak! Dan dengan itu formula dan kaedah pihak yang gelojoh ini juga salah dan amat berniat jahat," katanya.

Dr Juanda berkata, beliau bimbang wujud kecenderungan beberapa pihak dari kalangan ahli akademik dan agamawan menggunakan isu akidah untuk tujuan mewujudkan permusuhan di kalangan ahli politik.

"(Mereka) juga menggunakan isu akidah untuk menyesatkan dan memurtadkan orang politik yang tidak sebulu dengan mereka," katanya.

Hal ini, tegas beliau lagi, akan menjurus kepada pegangan yang amat melampau dan boleh mencetuskan kekecohan antara agama di Malaysia.

"Akibat sikap seperti ini, banyak pihak akan disesatkan dan dipertikaikan akidah mereka," tegasnya.

Juga, kata Dr Juanda, formula mereka yang melampau ini akan menimbulkan salah tafsiran terhadap sikap harmoni kerajaan Persekutuan kepada penganut berbilang agama di Malaysia.

"Apakah polisi kerajaan ini juga akan mereka sesatkan, termasuk para pemimpin yang terbabit?" soalnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru umat Islam, terutama ahli akademik, agar bersikap jujur dan adil dalam memperkatakan soal Islam dan terutamanya dalam soal hubungan dengan agama lain.

"Semua pihak perlu berhati-hati terutama dalam menyatakan pandangan yang boleh membawa kepada permusuhan beragama dan berpolitik," tambahnya.

Dr Juanda berkata rujuklah kepada al-Quran dan al-Sunnah dalam mengeluarkan pandangan Islam.

"Bukannya dengan emosi dan kecenderungan berpolitik bagi menimbulkan permusuhan di kalangan umat Islam dan permusuhan di antara umat Islam dengan bukan Islam.

"Islam tidak memerlukan mereka yang berpemikiran pelampau, kolot dan amat konservatif bagi membela agama suci ini," tegasnya.

2 comments

 1. puakPas // December 21, 2010 at 11:20 AM  

  adakah ABIM akan kembali ke pangkuan UMNO?, jawapan aku adalah "ya", aku penuh yakin.
  Bekas ketua ABIM ini adalah anak didik Anwar jenerasi ke 3. Pada lapis inilah, ABIM telah dipenuhi oleh mereka yg telah hangus nilai perjuangan Islam. Bahkan ABIM dipenuhi oleh golok-golok dua mata, mereka yg ingin bermodalkan sedikit perjuangan Islam, tapi memperolehi laba lebih banyak kesenangan @ keselesaan.
  Setelah Anwar bersama UMNO, ABIM berpecah 3. Sebahagian menyertai PAS, sebahagian besar ternganga-nganga, dan kelompok ramai bersama Anwar terjun kedalam UMNO. Yang menyertai PAS, meneruskan kelakian seorang pejuang, dan membuka medan baru perjuangan Islam dalam PAS. Kehidupan seperti bersama ABIM, diteruskan bersama PAS.
  Yang bersama Anwar telah bertukar nafsu, kenikmatan bersama UMNO menghapuskan arah perjuangan. Sambil menyelam sambil minum air. Mulut berzikir mengenai Islam, sambil perut penuh terisi dgn kenikmatan makanan.
  Jenerasi inilah yang melahirkan ramai watak-watak seperti bekas persiden ABIM ini.
  Setelah Anwar dikeluarkan daripada UMNO, ahli ABIM berpecah lagi, sebahagian kecil malu-malu bersama Anwar, kebanyakannya diam membisu mengintai buah yang gugur, sebahagian mencari rumah baharu menjadi hamba kepada UMNO.
  Pada hari ini, ABIM hanya tinggal pada nama, dan memiliki nyawa seekor ikan, ahlinya bagaikan daun kering kepupusan. ABIM menjati seperti KTM, hanya nama sahaja besar, tapi orang ramai segan mendekati.
  Jenerasi ABIM yg tinggal pada hari ini, mesti mengambil keputusan untuk hidup di alam nyata. Cara yg terbaik adalah menjadi sayap pemuda beragama kepada UMNO.
  Adakah ABIM akan menjadi seperti belia 4B atau MAYC. Aku menjawab "ya", tapi Muhammad Nur Manuty. Mustafa Kamil Ayub, Halim al-Muhammadi akan menjawab "tidak".
  Inilah bahana kepada gerakkan Islam apabila hilang ikatan perjuangan dgn terjun ke lembah kebendaan.
  Bye bye bye ABIM.

 2. tungkaran hati.blogspot // December 22, 2010 at 2:14 PM  

  Saya masih mengharapkan perjuangan PAS seperti dahulu, perjuangan yang jelas untuk diperjuangkan...tetapi kini setelah Nik Aziz menjadi penentu, dasar perjuangan PAS telah tersasar jauh....! juga jauh dihati saya.
  Berdirilah PAS dengan bermaruah tanpa PKR dan DAP terutamanya, janganlah diperbodohkan oleh mereka...! kembalilah pada perjuangan asal semoga kita rakyat Malaysia dapat keberkatan daripada perjuangan PAS.
  Kembalilah kepada perjuangan asal....sebuah negara Islam yang berdaulat!