http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

UMNO Kebas Pungutan Wang Ihsan Di Pulau Pinang?

Posted by Love Perak | Tuesday, October 05, 2010 | 1 comments »

Mengikut laporan berita online Malaysiainsider hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, mengumumkan pada sidang media, Umno setakat ini belum lagi memulangkan satu sen pun dari duit ehsan yang dikutipnya dari warga tua.

Pemimpin Umno, Reezal Merican telah mendakwa duit ehsan yang diberikan oleh kerajaan negeri kepada warga tua Pulau Pinang adalah haram kerana duit itu adalah dari sumbangan dari kelab lumba kuda di Pulau Pinang.

Namun, kerajaan negeri Pulau Pinang telah menafikan dengan sekeras-kerasnya bahawa duit yang diberikan kepada warga tua adalah dari duit sumbangan judi tetapi dari duit kerajaan yang berjaya dijimatkannya.

Umno mula menganjurkan ‘program mengembalikan duit haram’ dari penerima-penerima wang ehsan tersebut. Dalam setiap program yang yang dianjurkan Umno, kelihatan warga tua sedang mengembalikan duit yang dikatakan haram itu.

Menurut TV3/4, Umno akan mengembalikan semua wang yang dikutip oleh mereka kepada kerajaan negeri. Tetapi, KM, Lim Guan Eng menafikan setakat ini ada menerima apa-apa wang dari Umno Pulau Pinang.

“Jangan berikan kepada Umno, bimbang mereka mempergunakan wang itu untuk tujuan yang tidak munasabah kerana sejarah telah membuktikan parti itu sering tidak amanah terutamanya peruntukan menjelang pilihan raya kepada para petugas,” kata Lim. – harakahdaily

Setakat ini dikatakan lebih dari 100 orang telah mengembalikan duit ehsan itu. Ini bermakna kutipan mereka sudah mencecah lebih dari RM 10,000. Siapakah yang sedang memegang duit ini? Reezal Merican Naina Merican?

Apakah duit ini akhirnya akan dikembalikan ke khazanah kerajaan negeri? Kita tidak tahu sebenarnya berapa ramaikah warga tua yang sudah mengembalikan duit mereka. Akaun berkaitan wang yang dikembalikan oleh warga tua yang disimpan oleh Umno tidak boleh dipercayai kerana Umno kita percaya tidak beramanah. Siapakah akhirnya yang akan menikmati semua kutipan dari warga tua ini?

Wang yang dikutip dari sumbangan orang ramai kepada tabung Tsunami suatu masa dulu, juga dikatakan tidak diagihkan dengan betul kepada mangsa bencana alam tersebut oleh Umno/BN. Ada mangsa yang mendakwa mereka tidak menerima apa-apa bantuan dari tabung Tsunami! Wang untuk mangsa bencana alam pun mereka ‘gasak’.

Jadi, apakah duit ehsan yang dikembalikan oleh warga tua akan selamat kembali kepangkuan khazanah negeri Pulau Pinang?

Lebih dari 100,000 warga tua telah menerima duit ehsan dari kerajaan negeri, namun 100 orang lebih sahaja yang telah mengembalikan duit tersebut.

1 comments

  1. Anonymous // October 5, 2010 at 9:54 PM  

    Kenapa MAMAK REEZAL membisu seribu bahasa!!!!
    GAYUT DAN DESAK LAGI LAH, KUAT SUARA KAMU TU, KENAPA DIAM SAHAJA. DESAK KERAJAAN PUSAT KENAPA PAKAI DUIT HARAM TU. KAN HARAM DARI SEGI AJARAN ISLAM. TAHU KAH KAMU REEZAL, FITNAH DAN NIAT JAHAT ITU PUN DOSA DARI SEGI AJARAN ISLAM? KENAPA KAMU REEZAL DOK BUAT KERJA KOTOK TU?? TAK BAIK DAN BERDOSA! KAMU KENA TANGGUNG TAU.
    HANG TAU TAK REEZAL, TAIK HANG TU DPM KENA KUTIP, BONGOK PUNYA PEMUDA UMNO. TAK FIKIQ BETOI2 DOK BUAT KECOH SANA SINI, NAK TUNJUK LAH KONONNYA DIA LA TERER DIA LAH YANG DOK JAGA KEPENTINGAN MELAYU PENANG, PIIIII LAH, HANG DOK JAGA TU MELAYU UMNO SAJA, POOOOODAH.

There was an error in this gadget