http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

Panas : Bukti Iklan TV3 Menyesatkan Umat Islam

Posted by Love Perak | Sunday, September 05, 2010 | 23 comments »

Berikut aku sertakan hujah yang aku perolehi dari sahabat facebook yang bernama Yusrizal Usop berkaitan Iklan Promo Aidilfitri TV3 ini. Namun, entri aku ini disertakan sekali babak-babak iklan yang telah aku print screen.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK6FzLMa3I/AAAAAAAAAOI/wrRZPaQTV1o/s1600/scene+1.PNG
Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5M8M3VgI/AAAAAAAAAOA/-1V05LMR6B8/s1600/scene+2+%281,3,4%29.PNG
Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MmFDveI/AAAAAAAAAN4/YpjOuCISp0c/s1600/scene+2+%282%29.jpg
Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MC5j-UI/AAAAAAAAANw/RuVSIWGXEtk/s1600/scene+3+%281%29.PNG
Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LyporwI/AAAAAAAAANo/VEzP37l62eQ/s1600/scene+3+%282%29.PNG
Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LtMzPzI/AAAAAAAAANg/bQZe-6Rj5q8/s1600/scene+3+%283%29.PNG
Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lj1dU3I/AAAAAAAAANY/iqe7BR7xcTQ/s1600/scene+4.PNG
Scene 4- Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lb2GjwI/AAAAAAAAANQ/s152uSCirpU/s1600/scene+5+%281%29.PNG
Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lDnz8RI/AAAAAAAAANI/bhFu4soRE38/s1600/scene+5+%282%29.PNG
Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kp1gcVI/AAAAAAAAANA/X-Rgd91WwPc/s1600/scene+5+%283%29.PNG
Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kWmeuwI/AAAAAAAAAM4/5vSUrPHNdE0/s1600/scene+6.PNG
Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0r6MttnI/AAAAAAAAAMw/O-AAIZNFKQk/s1600/scene+7+%281%29.PNG
Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0rDl3pPI/AAAAAAAAAMg/5OZUPMVsNH4/s1600/scene+9.PNG
Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

a) Pulau - Singapore lah.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0q3HY2eI/AAAAAAAAAMY/Hy-wHjJajj4/s1600/scene+10.PNG
Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin

b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0qQW7toI/AAAAAAAAAMQ/Ti9XYImsoug/s1600/scene+11.PNG
Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Seolah-olah Perlakuan Biadab

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIKy3j7QR1I/AAAAAAAAAMI/ONtRdcTGTXc/s1600/scene+12.PNG
Scene 12 - Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).

sumber : [link]

23 comments

  1. Anonymous // September 5, 2010 at 4:19 PM  

    Tuan Blog....
    Mungkin dan mungkin mereka dah Jadi Tiga Suku...............

    Kabin

  2. Anonymous // September 5, 2010 at 4:56 PM  

    ye ke sampai mcm tu sekali...detailnya...mcm mana tuan boleh fikir sampai mcm tu ye...

  3. Anonymous // September 5, 2010 at 6:06 PM  

    salam,
    praktik membaca tanda/petanda yang disebut semiotik dalam teks media seperti iklan jelas digunapakai oleh pemilik facebook ini. walaupun kadangkala gelojoh menunjukkan ideologi pemikiran 'islam'nya, ada juga petanda yang tidak diungkap kerana pembacaan beliau bersifat arbitrary iaitu terpilih. apa yang boleh dibaca selain itu ialah iklan ini telah berjaya mendapatkan respon yang ditunggu2 oleh pihak tertentu iaitu panik dan kecelaruan dan amarah di kalangan yang pandai membaca tanda/petanda yang bernuansakan mitologi Kristian. perhatikan betapa ramai yang terpanggil mengulas dan membuat aduan polis. kalau orang Islam boleh terpanggil, tak mungkin ketua tv3 dan konco-konconya buta media dalam meluluskan iklan raya ini. sesuatu telah disepakati diantara media tv3 dan pihak2 berkuasa yang akan mendengar aduan2 dan bacaan2 kita seperti pemilik facebook tadi. seakan-akan ini dirancang menjadi sebahagian fenomena politik bulan ramadan yang terancang dan sophisticated yang melibatkan agama, budaya non-Islam non-Melayu bertembung dengan persepsi dan praktik arus perdana nenek moyang Melayu-islam di Malaysia. apakah nanti menjadi kemuncaknya pemerintah zalim negara ini menggunakan ISA untuk menghapuskan suara-suara kritikal atas nama perpaduan dan kesejahteraan? lebih ramai dan lebih ekstrim orang Islam/Melayu-nonIslam/nonMelayu bercakaran tentang makna lagu (Namewee), makna iklan (TV3), makna dan manipulasi gambar (YBTeo) dan grafik (YBLGE), makna Allah (Facebook Katy Lim) dan lain2 lagi; lebih kuat suara-suara PAS, PERKASA, PAKATAN dan UMNO bertekak; maka cukup sudah justifikasi dan sifat sebuah kondisi darurat berISA untuk kedua kalinya - lagi pun ramai yang tidak pernah merasainya. dan alangkah ruginya segala usaha kearah PRU13 kita nanti. perang saraf sebegini perlu ditangani dengan santai, sinis dan sofistikated juga. Maju Terus!

  4. Anonymous // September 5, 2010 at 8:27 PM  

    ada lagi sambungannya kan, yg pasal bunga2 tu xcite lagi.

  5. Anonymous // September 5, 2010 at 10:13 PM  

    Bole pulak fikir smpai mcm tu skali..memang la xpatut iklan nie tp fikir encik nie dasyat sangat la..da lebih2..

  6. Rei L Ðan‡e™ // September 6, 2010 at 2:02 AM  

    ni namenya symbolism.
    msg di sebalik msg.

    org yg teliti dan tahu akan dpt kesan msg yang tersembunyi.

    tapi helah symbolism tu sendiri menyebabkan orang x leh nak wat apa.
    sbb x de bukti yg jelas. tu lah hidden msg symbolism~

    kalau nak tau ni gak salah satu cara mind control tp secara subconscious... (otak kita berfikir walaupun tanpa disuruh dalam sesetengah benda) hidden2 meaning2 mcm ni walaupun kita x paham tp otak dpt faham dan otak "ter"belajar dan "ter"pengaruh tanpa sedar. so hati2 la saudara.

    tu je aku nak ckp . sekian

  7. Anonymous // September 6, 2010 at 10:28 AM  

    cara menghacurkan islam dengan iklan.jangan sampai Allah menurunkan bala kepada rakyat malaysia ini.hukuman Allah bila bila masa leh datang.Jangan sampai Allah murka kepada hambaNya sendiri.sesungguhnya balasan Allah itu amat dasyat..kembalikan Islam ke jalan yang benar.harap tv3 memberi perjelasan tentang iklan ini.apa motif utama buat iklan macam tu.

  8. Anonymous // September 6, 2010 at 4:06 PM  

    confrim dah ada tangan2 ghaib di Malaysia ni dan telah menunjukkan tanda2 mereka disitu dgn jelas semenjak acara AJL09 lagi dan terbaru iklan raya 2010 ini membuktikan kehadiran mereka didalam industri penyiaran negara terutama di TV3 jadi jika membenarkan anak2 menonton TV3 haruslah kita ada bersama menerangkan keburukan rancangan yang mereka siarkan baik dalam bahasa Melayu, Cina, india, inggeris dan lain2 lagi. Berhati2 dan berpesan2 lah sesama kita mulai sekrg kerana kita kini dalam zaman fitnahnya dajjal melalui agent2nya. Walllahualam.

  9. Anonymous // September 6, 2010 at 4:51 PM  

    info yg mnarik..mohon ntuk share yer..

    tv3 da melampau..

    bnyk rancangan2 hburan diorg ada dakyah freemason..ie.muzik2 akhir pas2 mentor yg lpas...

    lpas rancangan2 hburan nie kna hentam teruk..diorg pkir cara lain camner nk brainwash org melayu ngn ajaran fremason..pkir pny pkir..bt iklan la..

    itu pn xlama..da kn hntam..diorg ingt org melayu ni bodo agaknya...sbb tu bt iklan hampeh camnie..

  10. Rosyati // September 7, 2010 at 7:48 AM  

    Tahniah.. untuk mereka yang begitu perihatin, maaf saya selalu nya menonton aje dan tak pernah fikir yang bukan bukan sebab itu antara yang membuat dengan di-atas, walau apapun sungguh menakjupkan... teman teman memang bijak. Saya belum berkesempatan menonton nya sbab terlalu sibuk beberapa hari ni, ada tak sesiapa merakam kan video ni, boleh share? download kan boleh, saya nak tengok dan menilai kata kata yang di-keluar kan.

  11. Anonymous // September 7, 2010 at 3:20 PM  

    aku x nampak apa2 masalah pun dlm iklan ni

  12. zane_al // September 7, 2010 at 4:11 PM  

    TV3 has always been crap. This is the most memorable thing they have come out with in years.
    Congratulations to the team that produced this advert; they must have thought muslims in this country are simpletons.
    Congratulations again !!
    p.s. lebaran is indon, so to recoup their costs ask them to sell the advert to the indonesians.

  13. Anonymous // September 7, 2010 at 10:20 PM  

    Tahniah! Sensitivi yg ditunjukkan Love Perak telah membangkitkan perasaan sensitif yang sama yg sepatutnya ada dikalangan semua Muslim. Kalau tak semua gambaran yang diberikan oleh Love perak tepat,sekurang-kurangnya kita didedahkan dgn perancangan suatu golongan yang mengancam generasi Islam yg dibimbangi akan memunahkan akidah umat Islam. Kepada TV3,seghairah manapun utk menayangkan iklan,wajar disekalikan tanggung jawab kalian untuk menjaga Islam dari dicemari walaupun sedikit.

  14. PieCe // September 8, 2010 at 12:19 AM  

    Harap disamping kita cari kelemahan dalam sistem penyiaran kita, kita perlu mencari jalan untuk menyelesaikannya. Tanpa penyelesaian yang baik kita cuma pandai mengeksplotasi kelemahan orang lain sahaja. Jangan menonjol kepada musuh Islam seperti Anjing Menyalak Bukit. Sebab sampai 7 keturunan pun masaalah ini tidak selesai.
    Penyelaiannya:
    Belajar biar jadi bijak pandai (Kalau tak sempat didik anak kita) biar kita pula berjaya dalam bidang perniagaan telemunikasi seperti Astro. Baru kita boleh ubah apa-apa sistem didalam Malaysia.
    Biar lambat asalkan berkesan.(Daripada buang masa hanya pandai buat propaganda dan main internet sahaja)

    Sad But True.

  15. Anonymous // September 8, 2010 at 7:00 AM  

    salam,

    iklan ni dah di ban pon. jadi ape masalahnye lagi. kita semua tahu ade kesilapan dan x perasan oleh tv 3. bukankah itu normal bagi semua manusia. mereka dah meminta maaf pun. ape masalahnye lagi?

    mengapa sampai nak mempertikaikan iklan ni secara satu-persatu. malahan menngunakan symbolism sebagai hujah. x perlulah ingin menjatuhkan tv3 seteruk ini..

    ke awak sendiri yang ade motif berunsurkan politik?

    -arts are open to interpretations- kita dah x terima iklan ni, THE END.

  16. Anonymous // September 8, 2010 at 3:44 PM  

    salam,
    mcmana iklan raya ni depa bg cina jd directornya?then semua pemerhatian yg terperinci oleh sang blogger ni semua btol2 blaka,ini bukan bnda baru bodoh!yg paling sakit hatinya bila ada sang dangkal yg pura2 xtahu lansung atau xnmpak apa2 mksud tersirat,hangpa suma banggang ke apa?
    jadi bodoh sama mcm pengecut lain,club rotary,freemansory suma ni mmg dh lama bergerak senyap2..bahkan sapa yg tgk iklan ni wajar terus dpt nmpk bnda ni suma,tp masih lg ada yg buta kayu ckp xrasa ada apa2 salah,wei hangpa yg xnmpk ni mmg buta lah!

  17. izzat@mmu // September 8, 2010 at 3:59 PM  

    salam tuan blogger!
    this is blasphemy!!how dare they!
    all these things that hv been said by this blogger are absolutely spot on!and you know what is most irritating other than this?its somebody that act like they shocked by these things,f*ck y'all!! it should be the first thing that go thru your mind when this advert shown to you via tv commercial..unless you are dumb,blind or just plain ignorance(dude,there is no good explanation for this mistakes)..i dare this blogger to approve my comment!!

  18. Anonymous // September 8, 2010 at 5:09 PM  

    napa slalu nak laga2kan rakyat beragama Kristian dgn Islam... dlm apa2 kontrovesi pun mmg ada sja yg sebut kristian/bible/salib dsbg.. dlm m'sia ni ada byk agama... masing bpegang dgn ajaran masing2... dan yg pasti agama masing2 mengamalkan ajaran yg baik untuk tujuan kita jadikan amalan dlm hidup.. tpi tolong la jgn sebut ajaran agama lain itu SESAT...

  19. Anonymous // September 8, 2010 at 5:12 PM  

    tk ada demokrasi langsng...

  20. Anonymous // September 13, 2010 at 1:56 PM  

    ade benda mcm masuk akal..mcm tulisan jawi n masjid..
    tp byk yg exaggerate...

  21. Anonymous // September 15, 2010 at 9:55 AM  

    Well tn blogger bleh i tanya? dari mana u dpt tahu yg semua iklan2 tu berunsur munafiq? sy x nampak pun ada unsur2 munafiq!! btw tn blogger jgn simply melabelkan seseorang islam itu adalah paderi atau penganut ugama lain selagi tiada kesahihan,berdosa besar tu and sy rasa tn blogger ni didalam halusinasi dunia sendiri however kalau apa yg dikatakan itu adalah benar sila kemukakan bukti2 yg sahih. harap maklum,sekian terima kasih

  22. Anonymous // September 15, 2010 at 4:33 PM  

    Salam,

    "People see what they want to see"

    Seriously, macam mana ko bleh tafsir camtu?

    orait, biar aku try

    a) Orang melayu (duh)
    b + c) Buku + pondok - membaca dalam gelap dengan lampu, nilai yang hanya ada pada masyarakat dulu, bdk2 skang (yang hidup serba cukup) mane ade yang baca buku dah

    d) malam yang gelap - islam mundur? seriously? kalo nape x cakap kegelapan hati ke, ape ke? it's either they use night or day, 50-50 possibilities bro

    e) Mentol lampu - first, it's part of the 'mood' of b and c. nape x ckp lampu tu maknanya malaikat mendoakan bdk tu sebab membaca (malaikat dicipta dari cahaya)

    f) sangkar burung - terkongkong? serius? tu hiasan, rumah kampung, xkan nak taruk sangkar gajah, tu zoo nama die

    g) tingkap terbuka - bro, kalo kamera ddk luar pastu tingkap tutup, nampak ke orang kat dalam tu?

    scene 2
    a) mukasurat bergambar - nape x ckp buku mewarna? ko tgk bible mane ade gambar?

    b) Jawi terbalik - bro, kalo diorang nak menyesatkan, diorang akan wat tulisan tu besar skit. that's a prop problem je, x pernah tgk ke?

    c) becar merah - come on la, is just a choice of color

    d) north star - wth, skang kita dh xleh guna gambar bintang dah ke?

  23. Anonymous // September 15, 2010 at 4:51 PM  

    scene 3

    a) bintang kecil - mengetengahkan suasana something happening, bintang la (x pernah tgk movie?) xkan nak kuar gambar ayam?

    b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - bro, pegi tgk gmbr nik aziz. wth is wrong with you? x pernah tgk songkok putih? suddenly is wrong for an old man to wear a white songkok?

    c) Pelawaan Menaiki Beca - bro, it's just what it is, "ajak naik beca". kang kalo bdk tu trus naik, ko tafsir "Menggambarkan islam tidak beradab" plak

    d) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - just meramaikan pelakon bro, penuhkan scene. kalo amik budak laki lagi sorang, nanti ckp promo gay plak

    scene 5

    a) Pulau Pinang - bang, die tunjuk jambatan PP dgn bulan la, isn't that a nice scene? bukan die bawak lalu atas St Peter Basilica

    b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - and also ade masjid gak kan? it's a freking nice building, that's all. point is they travel, xkan dh ade beca terbang tu die ddk kat umah plak

    c) KL - they just headed to our nation capital. seriously, what are you, 8? bro, aku byk gak byk psl conspiracy theories (mason, etc) tapi xde la nak tunjuk pandai

    scene 6

    a) Pasangan Melayu Extra - kalo diorang wat iklan sampai 3 jam setengah, citer hindustan namanya. xkan la die nak tunjuk die pegi amik bdk tu, fast forward je la, that's why they went through Penang AND perak. Nape x ckp iklan propaganda jepun support doremon sbb bleh smpi perak dari penang sekejap je

    scene 7

    a) kondo - either 2, 1 is that that the other kid's house atau simbolik sebagai hijrah? Bergerak ke arah menaikkan taraf hidup dgn mengutamakan ilmu (seperti scene 1)

    b) pulau - it's just a freaking island! nape x ckp australia? they are just showing off their talent in creating a nice graphic/scene

    scene 10

    a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - jin, itu explanation ko? it means of glory, masjid diletakkan di tempat yang tinggi dan gah

    b) masjid kecil - ko biar btul tgk menara die nampak besar mane je? plus, the point is, showing that it's a mosque. lain la die taruk surau (better yet, sejadah je)

    scene 11

    a) bangunan misteri - is just a scene, maybe kat bukit sebelah ade rumah orang. they are making up a story. it's an imaginary landscape. diorang xnak close up masjid tu sbb makin kurang pemandangan nak tunjuk (moon, etc) tapi kalo jauh, nnt nampak kosong plak, that's all

    b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - it just mean "UUUUuuuu, tgk tu, cantik!" our culture that dictate it's kinda rude, not in islam. it's an advertisement, kalo gune ibu jari, x nampak so x jadi la scene "kids are pointing to the mosque"

    scene 12

    ketawa gembira? ni iklan raya bro! xkan nak nangis. ko penah tgk orang ketawa tapi pandang tepi? is a normal human movement (well, at least on tv to emphasize the mood)

    If you're not the author of this, please use your god-given brain to think first. not act like you are so "Islam". Jangan wat sesuatu yang bleh memalukan islam.

    Salam

There was an error in this gadget