http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

Celaka Punya Soi Lek!

Posted by Love Perak | Friday, November 19, 2010 | 2 comments »

KOTA BHARU, 18 Nov: Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek sekali lagi cuba mencetuskan isu untuk membelasah PAS semalam apabila mempersoalkan mengapa kebanyakan kedai di Kota Bharu tutup sempena sambutan Aidil Adha.

“Disebabkan Hari Raya Haji, semua kedai nampak tertutup untuk sambutan ataupun ini adalah arahan daripada majlis tempatan? Ia sunyi di Kota Bharu,” soal Chua di Twitter walaupun sememangnya umum diketahui bahawa sambutan Hari Raya Haji di Kelantan dan beberapa negeri lain adalah jauh lebih meriah berbanding Hari Raya Aidilfitri.

Kenyataan bekas Menteri Kesihatan yang pernah terpalit dengan skandal seks apabila videonya dengan seorang wanita tersebar di khalayak ramai, menerima kritikan keras daripada ahli parlimen Batu, Tian Chua yang menyelar Chua cuba menjadikan cuti sambutan Aidil Adha sebagai satu isu.

Kenyataan Chua turut dibidas oleh para pengikutnya di Twitter sehingga beliau dituduh sebagai seorang ahli politik yang bangkrap idea.

“Reportlah polis. Minta suruhanjaya diraja. Buat demo ke,” cabar seorang pengguna Twitter Noor Azam yang juga kelihatan tersinggung dengan kenyataan Chua.

Ini bukan kali pertama presiden MCA itu menonjolkan kedaifannya terhadap hal-hal berkaitan Islam.

Pada bulan Ogos yang lepas, Chua telah menimbulkan kontroversi apabila mengatakan antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam.

Beliau turut mendakwa pertarungan keIslaman antara Umno dan PAS sebagai punca utama negara terperangkap dalam golongan negara berpendapatan sederhana untuk sedekad yang lalu.

Kenyataan Chua tersebut menerima kritikan pedas dari ahli politik kedua-dua sisi dan disebabkan itu, sebagai jalan keluar bekas menteri Kesihatan telah menyalahkan online portal Malaysiakini dan The Malaysia Insider kerana 'salah memetik' kenyataannya.

Komen Blogger Sharpshooter :

Sharpshooter - Cuba anda bayangkan jika kenyataan ini keluar dari Guan Eng. Sah Guan Eng kena ISA tetapi bila pemimpin kesayangan b-end dan umno yang bercakap, pemimpin umno pun diam membisu. Diam tanda setuju.
Isu perkauman dan keagamaan akan terus didendangkan oleh pemimpin umno dan b-end, inilah sahaja modal politik mereka dan isu talian hayat mereka untuk mempertahankan Putrajaya.
Kita nak tunggu juga komen Perkasa dan Zul Noordin...pejuang Melayu Islam 1 Malaysia...

2 comments

  1. Yong // November 19, 2010 at 10:51 AM  

    Jaga2. Ini strategi BN untuk menjadikan Melayau bangang supaya benci cina termasuk cina yang jadi ahli DAP. Sebabnaya mereka akan kata Cina sama je, DAP atau MCA. Mereka dah buat India tak suka PR. Pemmpin PR kena jelaskan kat orang Melayu yang masih bingai.

  2. Anonymous // November 19, 2010 at 5:36 PM  

    Chua maksudkan kenapa kedai ditutup tu adalah untuk pkedai orang bukan Melayu, bukannya orang Melayu. Yela, sepatutnya time perayaan inilah orang bukan Melayu patut buka kedai untuk dapat untung lebih.Jangan cepat melatah dengan propaganda sesetengah pihak yang suka mengambil peluang dalam setiap kenyataan sesetengah pemimpin.

There was an error in this gadget