http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

Tok Guru Nik Aziz is My Hero - Collin

Posted by Love Perak | Monday, January 11, 2010 | 0 comments »

Teladan yang ditunjukkan oleh Mursyidul Am PAS membuktikan bahawa PAS memiliki pemimpin untuk semua - pemimpin 1Malaysia - yang bukan sekadar baru hendak dicipta melalui slogan retorika yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, tetapi telah berada di gelanggang rakyat sekalipun pelbagai serangan dilakukan untuk merendah-rendahkan kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan yang telah menerajui negerti itu untuk hampir 20 tahun.

Kesediaan Nik Abdul Aziz melawat tiga gereja petang semalam berjaya menambat hati dan menimbulkan rasa terharu pihak gereja.

Perasaan terharu itu dinyatakan oleh Pegawai Penyambut Tamu Gereja Katholik Assumption, Jalan Assunta, Calvin Jacob yang juga sempat mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar Kelantan itu kerana sudi mengunjungi mereka, lapor harakahdaily.

Menurut Calvin, Datuk Nik Abdul Aziz telah meluahkan rasa simpati di atas apa yang telah berlaku ke atas gereja itu yang dibaling dengan bom buatan sendiri pada minggu lalu.

“Saya telah mempelawa beliau masuk ke dalam gereja untuk melawat namun kerana ketika itu pengunjung gereja sedang melakukan kegiatan mingguan mereka, beliau menolak dengan baik.

“Jika cuaca tidak hujan saya bercadang untuk membawa beliau meninjau di sekeliling gereja, tetapi saya sempat maklumkan kepadanya tentang keadaan gereja yang tidak mengalami apa-apa kerosakan lantaran bom yang dilontar itu tidak meletup,” jelas Calvin lagi.

Sebelum itu, Tuan Guru telah mengunjungi Gereja St Francis Xavier di Jalan Gasing juga dekat sini untuk meninjau dan menyampaikan rasa simpatinya terhadap kejadian tidak bermoral pihak tertentu yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam.

Di dalam isu mutakhir yang melanda negara, isu kalimah Allah dan serangan ke atas gereja, Nik Aziz telah dari awal membuat kenyataannya dengan menyatakan penggunaan kalimah “Allah” pada penerbitan Herald mengikut hukum pengamal agama Samawi tidak menjadi satu kesalahan.

Cuma beliau bimbang perkataan “Allah” kemungkinan boleh disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu.

Pokoknya Nik Aziz telah pun memberikan panduan berdasarkan kepada kaedah ajaran agama yang sebenar, bahawa, tidak menjadi satu kesalahan untuk pengamal agama samawi menggunakan kalimah Allah, yang kemudiannya, diputuskan oleh parti dengan keputusan yang serupa, sekalipun ada pihak dalam dan luar parti telah cuba untuk mengeksplotasikan kenyataan itu untuk mengeliru dan menghasut ummah, sepertimana terkelirunya golongan UMNO terhadap isu berkenaan.

Malah tidak kurang juga beberapa pemimpin kanan PAS sendiri terjebak dengan permainan UMNO ini, menjadikan isu kalimah Allah sebagai modal untuk menimbulkan resah gelisah dan kekeliruan di kalangan umat Islam.

Kebenaran adalah kebenaran dan ia tidak dapat ditutup dengan apa-apa sekalipun, sepertimana awan hitam tebal yang cuba menutup cahaya matahari yang terang benderang. Bila telah beraraknya awan, sinar matahari akan tetap terserlah jua.

Berbalik kepada isu lawatan Nik Aziz ke gereja dan dipelawa beliau masuk ke dalam gereja untuk melawat tatkala pengunjung gereja sedang melakukan kegiatan mingguan mereka, dimana Nik Aziz telah menolak dengan baik pelawaan itu mengingatkan kita tentang sejarah sewaktu khalifah Umar Al-Khattab masuk ke Palestin yang pada ketika itu dikuasai oleh Nasrani.

Umar telah menziarahi gereja yang terkenal di Palestin waktu itu, dan apabila sampai waktu solat, maka penguasa gereja berkenaan telah mempelawa Umar untuk masuk menunaikan solat di dalam gereja. Tetapi Umar telah menolak tawaran kehormatan itu untuk tidak menimbulkan salah faham di kalangan umat Islam dan Umar melaksanakan solatnya di luar gereja. Ia telah diterima dengan baik pula oleh penguasa gereja tersebut.

Di dalam Al-Quran sendiri, tercatat indah hubungan umat Islam dengan Kristian.


"Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. Dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani” yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong."


Sejarah hubungan baik Islam-Kristian telah berlaku di dalam sejarah di amana beribu-ribu orang Kristian telah mendapat perlindungan di dalam pemerintahaan Islam dengan pergaulan yang baik.

Dari aspek ketamadunan Islam, umat Kristian pernah diikutsertakan dalam pembangunan ketamadunan Islam. Ahli Syair Kristian bernama Akhtal, telah menjadi pujangga Istana di zaman Muawiyah dan puteranya Yazid. Seorang tabib Kristian yang masyur bernama Jibril bin Bakhtisyu' anak beranaknya menjadi tabib dalam istana Harun Al-Rasyid. Malahan dalam kerajaan Turki Uthmaniah, beberapa orang rakyatnya yang beragama Kristian telah diangkat menjadi duta-duta besar Istana raja-raja Eropah.

Demikian tasamuh dan kepalapangan dada Islam, sehingga ia dapat menguasai Andalusia (Sepanyol) sehingga 700 tahun lamanya!


Kini PAS menerajui ummah dengan berketuakan TG Nik Aziz untuk menggemilangkan semula Islam sehingga di dalam sepucuk warkah dari seorang pembaca harakahdaily bernama Collin kepada Ketua Editornya, Zulkifli Sulong menyatakan:


I am pleasantly surprised and impressed by the religion of Islam that is being portrayed by PAS these days which is clearly so tolerant and moderate and no doubt, acceptable by all Malaysians.

I am becoming more interested in the Islam taught by PAS which means Religion of Peace. PAS leaders especially our beloved Tuan Guru is my hero. In my view, PAS could educate more non Muslim Malaysians through your paper on the wonderful religion of Islam it really is which shows deep respect for all human beings irrespective of race, religion, colour or creed.

I also find it very enlightening to read the speeches made by the top echelon PAS leaders and as a chinese, I would be so proud if my future Prime Minister is a PAS leader like Tuan Guru who embodies all the qualities that make all of us feel united as a nation and one people again like in the old days of our first Prime Minister, Tuanku Abdul Rahman.

0 comments