http://img.nattawat.org/images/tds41xvqedddfubg300.gif

Advertise Here, RM 100/Month. Size 400x100. loveperak@yahoo.com

MB Nizar Sasaran Pembunuh Upahan?
Gambar oleh Anaz


Di saat MB Nizar hampir-hampir dikembalikan tampuk pemerintahan kerajaan negeri Perak, satu kemalangan jalanraya telah menimpa beliau. Seperti yang telah diketahui umum, hasil daripada perbicaraan mahkamah di peringkat yang tertinggi dikatakan menyebelahi MB Nizar dengan empat hakim memihak kepadanya daripada lima.

Kedudukan ini pasti menimbulkan intensiti yang celaru kepada pihak yang desperate dalam mengejar tahta yang bakal terguling. Kita tidak tahu apakah rencana yang boleh dimainkan oleh seteru tatkala pilihan dan peluang yang semakin menguncup serta kesuntukkan masa; keputusan mahkamah yang memihak kepada Nizar.

Justeru itu, saya menyeru supaya keselamatan pemimpin Pakatan Rakyat harus dijadikan priority terutamanya tahap keselamatan MB Nizar yang berdarah manis menunggu keputusan positif dari mahkamah perbicaraanya.

Bayangkan, sekiranya Nizar terkorban dalam kemalangan jalanraya tersebut, pastinya kemenangan perbicaraan berkenaan MB Perak yang sah sekalipun tidak akan memberi makna kerana penyandangnya telah tiada.Syukurlah MB Nizar selamat. Dengan izin Allah, MB Nizar masih relevan untuk menyandang MB Perak, beliau dilindungi oleh daulat sebenar.

Sila ambik iktibar, dalam keadaan terdesak, apa sahaja boleh jadi, jadi. Berikut di bawah adalah berita yang dipetik dari bernama;


Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin cedera ringan apabila keretanya terbalik ketika cuba mengelak sebuah lagi kereta yang keluar dari simpang jalan hari ini.

Ketua polis trafik negeri, Wan Abdullah Ishak berkata Mohammad Nizar dalam perjalanan dari rumahnya di Sungai Rokam ke sebuah klinik pergigian di Jalan Sultan Idris Shah apabila kemalangan itu berlaku pada kira-kira jam 9.30 pagi.


Beliau hilang kawalan kereta Toyota Camry yang dipandunya ketika cuba mengelak kereta yang keluar dari simpang itu.

Mohammad Nizar, yang juga ahli parlimen Bukit Gantang, menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun Hospital.

- Bernama

------------------------------------------------------

Iktibar daripada kemalangan Nizar


Kemalangan yang menimpa YB Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin merupakan suatu takdir Illahi.

Sama takdirnya, dengan jatuhnya Kerajaan Perak yang Dato’ Seri pimpin setahun yang lalu.

Dan malapetaka yang berlaku kepada beliau adalah di hadapan Hotel Casuarina (berdekatan bangunan UMNO PERAK).

Adakah ini suatu kebetulan?

Dengan penghakiman kes pencabulan demokrasi Negeri Perak masih belum selesai, seharusnya peribadi Dato’ Seri dijaga rapi terutamanya dalam aspek keselamatan diri dan keluarga beliau.

Tanpa mengaitkan kemalangan ini dengan unsur politik, semua kepimpinan PAS termasuk pihak Pas negeri, pusat khidmat masyarakat Dun Pasir Panjang dan Parlimen Bukit Gantang perlu memastikan beliau diiringi oleh seorang pengawal peribadi atau pemandu bagi segala urusan beliau.

Ini perlu bagi memastikan keselamatan beliau terpelihara.

Sebagai suatu pengiktibaran, Almarhum Dato’ Prof Zulkifli Mohammad dan isteri juga mati disebabkan kecelakaan jalan raya.

Sehinggakan kecelakaan beliau itu dikaitkan dengan motif politik yang memaksa kerajaan ketika itu dibawah kepimpinan Perdana Menteri, Almarhum Tunku Abdul Rahman terpaksa membuat ucapan dalam Dewan Parlimen menerangkan kematian Zulkifli Muhammad bukannya kerana angkara perbuatan khianat.

Ingatan ini bukan sama sekali menafikan takdir Illahi, kerana kita tahu jika takdir Illahi sudah sampai “Ia tidak akan dipercepat dan diperlambat walaupun sesaat” Walaubagaimanapun sebagai manusia yang diberi akal dan fikiran yang waras, kita boleh berusaha menghindarinya.

Sekian, terima kasih

Mohd Ikhmal bin Mohd Iskandar
Mantan Setiausaha PAS Jalan Yadi Sungai Udang

0 comments

There was an error in this gadget